|
Vóór het grote werk eerst door kleine schetsen de compositie en het formaat uitkiezen. |
Tussen alle opdrachten door moet ik af en toe ook mijn eigen ei kwijt. Deze keer kwam daar een bonte kraai uit! Dit blijf ik van die sprookjesvogels uit het hoge noorden vinden... En de expressie van kraaiachtigen is iets dat je kan blijven schilderen! Ik zal bij dit schilderijtje (30x50 cm.) stap voor stap mijn werkwijze laten zien.
Beginnen we met de schetsen: eerst zoek ik de gewenste compositie uit en bepaal meteen de verhoudingen voor het doek. Dan maak ik een schets op ware grootte. Nog even schuiven met de plaatsing en dan- na grafiet op de achterzijde te hebben gedaan- de schets op het reeds voorbereide doek overtrekken. Zo voorkom je vies poetswerk..
Daarvoor behandel ik het doek- de achtergrond van dit werk is een mengsel van titaanwit, buff, Paynes'grey, ongebrande omber en neutraal grijs. Een vleugje magenta is altijd standaard !
Dan komt de 'Ravensburger' fase. Inkleuren dus. Maar juist op dit moment heel goed kijken! Nu bepaal je eigenlijk het hele eindresultaat! Dit is het echte schilderen. Het detailleren is een stuk minder spannend, maar juist hierover is men het meeste onder de indruk....
|
De eerst onderschildering. In deze fase kan je in korte tijd, heel ver komen.
De Bonte kraai is zo wel af. Na eerst opake, en later transparante overschilderingen wordt de toon, en later de kleur bepaald. Met een fijn penseel nr. 4 worden de details aangebracht. Bij mij ontstaat na verloop van tijd een soort van ''blindheid '': ik ben niet meer in staat om eventuele zwaktes te ontdekken. Maar gelukkig is het tijdelijk. Het werk wegzetten en na een paar dagen kan ik weer verder. Maar vooralsnog is de bonte kraai naar mijn tevredenheid!
|
Bijzonder dat deze vogel zowel ten noorden als ten zuiden van Nederland voorkomt en bij ons slechts als dwaalgast. ben benieuwd naar de vorderingen. Maarten
BeantwoordenVerwijderen